Rustige maand voor export

Het volume van de uitvoer van goederen was in mei bijna 6 procent groter dan een jaar eerder. Het volume van de invoer nam met bijna 4 procent toe. De volumegroei van zowel uitvoer als invoer was in mei iets lager dan gemiddeld in de voorgaande maanden. Deze volumecijfers zijn gecorrigeerd voor werkdageffecten. Mei telde dit jaar een werkdag minder dan in 2007.

Vanaf september 2007 is er sprake van gestaag oplopende in- en uitvoerprijzen. Dit is vooral het gevolg van fors hogere prijzen van aardolie en aardolieproducten. In mei waren de in- en uitvoerprijzen respectievelijk 7 en 6 procent hoger dan een jaar eerder.

De waarde van de uitvoer bedroeg 30,7 miljard euro. Dat is 9 procent meer dan een jaar eerder. De invoerwaarde was 8 procent hoger en kwam uit op 27,9 miljard euro. Het handelsoverschot bedroeg 2,8 miljard euro. Dat is 0,5 miljard meer dan in mei 2007.

De in- en uitvoerwaarde van voedingsmiddelen en minerale brandstoffen nam fors toe. De invoer uit niet-EU-landen nam sterker toe dan de invoer uit EU-landen. Omgekeerd steeg de uitvoer naar EU-landen sterker dan naar niet-EU-landen.

De in dit bericht gepubliceerde cijfers over mei 2008 zijn bijgesteld ten opzichte van het eerder gepubliceerde bericht over de internationale handel van 16 juli. De bijstellingen zijn een gevolg van nieuwe en meer uitgebreide informatie.

Uitvoer goederen (volume)

Uitvoer goederen (volume)

Meer cijfers staan op de themapagina Internationale handel.