Kinderen van verdachten vaker in de fout

Jonge volwassenen van wie de ouders ooit werden verdacht van een misdrijf komen vaker in aanraking met de politie dan hun leeftijdsgenoten. Die samenhang is groter met verdachte moeders dan met verdachte vaders.

Jong geleerd, fout gedaan

Als ouders met jonge kinderen met de politie in aanraking komen, vergroot dit de kans dat deze kinderen zelf later ook ooit met de politie in aanraking komen. In 2005 was een op de acht jongeren tussen de 18 en 22 jaar, in de periode sinds 1996, verdacht geweest van een misdrijf. Dat aandeel blijkt hoger te zijn, ruim een kwart, als hun ouders ooit verdacht werden van een misdrijf toen de kinderen nog klein waren.

Jongvolwassenen ooit verdacht van misdrijf, 2005

Jongvolwassenen ooit verdacht van misdrijf, 2005

Samenhang met moeder sterker dan met vader

De samenhang met moeders is groter dan met vaders: 32 procent van de kinderen van een verdachte moeder wordt later zelf ook van een misdrijf verdacht. Bij kinderen met een verdachte vader is de kans 24 procent. Als beide ouders ooit werden verdacht van een misdrijf is de kans ruim 40 procent dat hun kinderen in aanraking komen met de politie.

Jongvolwassenen ooit verdacht van misdrijf naar pleegcarrière ouders, 2005

Jongvolwassenen ooit verdacht van misdrijf naar pleegcarrière ouders, 2005

Samenhang met veelplegende ouders het grootst

Hoe vaker de ouders in aanraking komen met de politie, hoe hoger de kans is dat het kind zelf ook ooit in aanraking komt met de politie. Ruim 18 procent van de jongvolwassenen, met een vader die éénmalig in aanraking kwam met de politie, wordt zelf ooit verdacht van een misdrijf. Een kind met een veelplegende moeder heeft de grootste kans zelf in aanraking te komen met de politie, 59 procent.

Ouders van jongvolwassenen en jongvolwassenen ooit verdacht, 2005

Ouders van jongvolwassenen en jongvolwassenen ooit verdacht, 2005

Vaders en zonen vaker verdacht

Vaders en zonen zijn vaker verdacht van een misdrijf dan moeders en dochters. Bij 6 procent van de jonge volwassenen was alleen de vader ooit verdacht van een misdrijf, bij 1,6 procent alleen de moeder. Voor de zonen en dochters geldt dezelfde verhouding. Zonen komen bijna vier keer zo vaak in aanraking met de politie dan dochters. Bijna 1 procent van de jonge volwassenen had ouders die allebei ooit in aanraking met de politie zijn geweest.

Gregory Besjes en Ruben van Gaalen

Bron: Bevolkingstrends, 2e kwartaal 2008, Jong geleerd, fout gedaan?