Steeds meer georganiseerde vakanties

In 2007 gingen 12,5 miljoen Nederlanders één of meer keren op vakantie. Ze doen dat steeds minder op de bonnefooi. Verder kiezen ze ook steeds vaker voor het hotel om te overnachten.

Aantal vakantiegangers al jaren constant

Nederlanders brachten in 2007 ruim 35 miljoen vakanties door, waarvan de helft in het binnenland. Vakantiegaande Nederlanders gaan gemiddeld 2,8 keer per jaar.

Tussen 1990 en 2002 steeg het aandeel personen dat één of meer keer per jaar op vakantie gaat van 75 naar 81 procent. Sindsdien is dat aandeel nagenoeg constant.

Korte buitenlandse vakanties naar land van bestemming

Korte buitenlandse vakanties naar land van bestemming

Twee derde vakanties zijn lang

Bijna twee derde van de 35 miljoen vakanties zijn lange vakanties. Nederlanders brengen deze meestal in het buitenland door: 13,9 miljoen, tegen 8,5 miljoen in Nederland. Voor een korte vakantie blijven Nederlanders overwegend in eigen land (71 procent) of gaan ze naar België, Duitsland of Frankrijk.

Een lange vakantie in het buitenland duurt gemiddeld ongeveer 13 dagen, een binnenlandse lange vakantie 10 dagen. Korte vakanties in het buitenland en Nederland duren nagenoeg even lang, gemiddeld 3,3 en 3,2 dagen.

Lange buitenlandse vakanties naar organisatievorm

Lange buitenlandse vakanties naar organisatievorm

Minder op de bonnefooi

Nederlanders trekken steeds minder op de bonnefooi naar hun vakantiebestemming. Daartegen reizen ze steeds vaker in georganiseerd verband, zowel in Nederland als in het buitenland.

Zo steeg het aantal georganiseerde binnenlandse vakanties, kort en lang, van een kwart in 2002 naar ruim een derde in 2007. Ook het aantal georganiseerde vakanties naar het buitenland steeg in dezelfde periode sterk, bij de lange vakanties van 40 procent in 2002 naar 51 procent in 2007. De toename van de georganiseerde vakanties is vooral te danken aan het toenemende aantal boekingen bij reisbureaus.

Korte vakanties in Nederland naar logiesvorm

Korte vakanties in Nederland naar logiesvorm

Hotels steeds populairder

In 2007 hielden Nederlanders ruim 9 miljoen korte vakanties in eigen land. Hierbij is het hotel als logiesvorm steeds meer in trek. Ook brengen Nederlanders steeds meer nachten door in zomerhuisjes of vakantiebungalows. Dit lijkt ten koste te gaan van het gebruik van de caravan of vouwwagen.

Henk Swinkels

Bron:
• StatLine, Vakanties kerncijfers 
• Vakanties van Nederlanders 2007