Omzet detailhandel bijna 4 procent hoger

De detailhandel boekte in april bijna 4 procent meer omzet dan in april 2007. In maart was de omzet nog bijna 4 procent lager dan een jaar eerder. De door de detailhandel verkochte artikelen waren bijna 2 procent duurder dan in april 2007.

Het grillige verloop van de omzetontwikkeling hangt samen met de samenstelling van de koopdagen. April 2008 had een gunstiger koopdagenpatroon dan april 2007. Na correctie voor het positieve effect hiervan resteert een bescheiden omzettoename van ongeveer een half procent.

De hogere omzet kwam voornamelijk voor rekening van de foodsector. De winkels in deze branche behaalden bijna 7 procent meer omzet dan een jaar eerder. De omzet van de supermarkten was ruim 8 procent hoger en die van de speciaalzaken in voedings- en genotmiddelen kwam ruim 2 procent lager uit dan in april 2007. In de foodbranche was verder sprake van een aanzienlijke prijsstijging: door de foodwinkels verkochte artikelen waren ruim 4 procent duurder dan een jaar eerder.

In de non-foodsector werd slechts 1 procent meer omzet behaald. Kledingwinkels en textielsupermarkten kampten met forse omzetverliezen. Daarbij speelt waarschijnlijk een rol dat april minder warm en zonnig was dan een jaar eerder. De winkels die huishoudelijke artikelen verkopen deden het daarentegen goed. Zij zagen hun omzet met ongeveer 10 procent stijgen.

De in dit bericht gepubliceerde cijfers zijn bijgesteld ten opzichte van het eerder gepubliceerde bericht over de detailhandel in april van 12 juni 2008. De bijstellingen zijn een gevolg van nieuwe en meer uitgebreide informatie.

Omzet detailhandel

Omzet detailhandel

Meer cijfers staan op de themapagina Handel en Horeca.