Inflatie verder omhoog

De inflatie kwam in juni uit op 2,6 procent. Dit is 0,3 procentpunt hoger dan in mei. Deze stijging hing vooral samen met de prijsontwikkeling van benzine. De inflatie wordt berekend uit de stijging van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

Aan de inflatie in juni droegen de in het afgelopen jaar gestegen kosten van vervoer, waaronder brandstoffen, met 0,8 procentpunt het meest bij. Duurdere  voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken zorgden voor 0,7 procentpunt van de inflatie in juni en hogere prijzen in de horeca voor 0,2 procentpunt. Ook de categorie diverse goederen en diensten, waaronder verzekeringen, droeg met 0,4 procentpunt substantieel bij aan de inflatie in juni. Andere posten hadden juist een neerwaarts effect, zoals de prijsontwikkeling van recreatie en cultuur en die van communicatie.

Om de inflatie tussen de lidstaten van de Europese Unie (EU) te kunnen vergelijken worden geharmoniseerde prijsindices (HICP) berekend. Volgens deze methode was de Nederlandse inflatie in juni 2,3 procent. Dit is 0,2 procentpunt meer dan in mei.

De inflatie in de eurozone loopt in hoog tempo verder op. Voor juni berekende Eurostat, het Europees statistisch bureau, een inflatie van 4,0 procent. Het is de hoogste inflatie in de eurozone sinds het begin van de meting in 1997. Voor Nederland viel de piek van de inflatie in deze periode in 2001. In april en mei van dat jaar waren de geharmoniseerde consumentenprijzen in ons land 5,5 procent hoger dan een jaar eerder.

Inflatie

Inflatie

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.