Inflatie loopt verder op

  • Benzineprijs zeer fors gestegen
  • Inflatie Nederland ruim onder eurozone

De inflatie is in juni uitgekomen op 2,6 procent. Dat is 0,3 procentpunt hoger dan in mei. Dit blijkt uit de consumentenprijsindex van het CBS. De stijging komt vooral door de prijsontwikkeling van benzine. De prijs van benzine lag bijna 12 procent hoger dan een jaar eerder. In mei was dit nog 7 procent.

Door de hoge brandstofprijzen is de prijs van vliegtickets verder gestegen. Vliegtickets waren in juni 20 procent duurder dan een jaar eerder. In mei was dat nog 15 procent. De voedselprijzen zijn eveneens gestegen en liggen nu bijna 7 procent hoger dan in juni vorig jaar.

De Nederlandse inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) is in juni uitgekomen op 2,3 procent. Volgens een raming van Eurostat lag de inflatie in de eurozone op 4,0 procent. Dat is een stijging van 0,3 procentpunt ten opzichte van de maand mei. Voor de eurozone is dit de hoogste inflatie sinds het begin van de meting in 1997. Dat geldt niet voor Nederland, waar in diezelfde periode de piek in 2001 lag.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.