Fors meer motorfietsen verkocht

De motorfietsbedrijven hebben een goed eerste kwartaal achter de rug. Ze verkochten 5 350 nieuwe motorfietsen. Dat is 16 procent meer dan een jaar eerder. De totale omzet groeide in het eerste kwartaal met ruim 7 procent.

Nieuwverkopen naar cilinderinhoud

Nieuwverkopen naar cilinderinhoud

Vooral middelzware motorfietsen meer in trek

In het eerste kwartaal van 2008 verkochten de motorfietsbedrijven 746 nieuwe motoren meer dan een jaar eerder. Vooral februari sprong eruit. Toen hebben ze tweemaal zoveel nieuwe motorfietsen als een jaar eerder verkocht. Dat hangt mogelijk samen met het zachte winterweer waardoor het verkoopseizoen dit jaar uitzonderlijk vroeg is begonnen.

Vooral de motorfietsen met een cilinderinhoud tot en met 950 cc waren in trek. De nieuwverkopen hiervan zijn in het eerste kwartaal van 2008 met 24 procent gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2007. De verkopen van de zwaardere motoren waren 4 procent hoger.

De omzet van de motorfietsbedrijven was in het eerste kwartaal van 2008 ruim 7 procent groter dan een jaar eerder. In 2007 bedroeg de omzetgroei gemiddeld slechts 0,1 procent.

Motorfietspark naar leeftijdsgroep, 1 januari

Motorfietspark naar leeftijdsgroep, 1 januari

Gestage toename motorfietspark

Nederland telde op 1 januari 2008 ruim 585 duizend motorfietsen. Het motorfietspark is ruim 40 procent groter dan in 2000. De groei in 2007 is bijna volledig toe te schrijven aan de motorrijders van 40 jaar en ouder.

Het hoogst is het motorbezit sinds 2004 onder de veertigers. Voorheen waren dit de dertigers. In deze groep is het motorbezit sinds 2003 met 16 procent afgenomen. Dat komt echter vooral doordat het aantal mensen van 30 tot 40 is afgenomen. Het aantal veertigers is daarentegen gestegen. Ook zonder deze toename echter is het aantal motorfietsen in deze leeftijdscategorie de afgelopen jaren flink toegenomen.
 
Paul Ras en Chris de Blois

Bronnen:
• StatLine, Motor- en autobranche; omzetontwikkeling
• StatLine, Motorvoertuigen; motorfietsen
• Monitor motor- en autobranche