Hogere groei uitvoer

Het volume van de uitvoer van goederen was in april bijna 8 procent groter dan een jaar eerder. Dit is in lijn met de gemiddelde groei in het eerste kwartaal van 2008. Het volume van de invoer was in april bijna 4 procent groter. Dit is een wat lagere groei dan in het eerste kwartaal. De volumecijfers zijn gecorrigeerd voor werkdageffecten. April telde dit jaar twee werkdagen meer dan in 2007.

Vanaf september 2007 is er sprake van gestaag oplopende in- en uitvoerprijzen. Dit is mede het gevolg van fors hogere prijzen van aardolie en aardolieproducten. In april waren de in- en uitvoerprijzen 5 procent hoger dan een jaar eerder.

De waarde van de uitvoer bedroeg 31,4 miljard euro. Dat is 19 procent meer dan een jaar eerder. De invoerwaarde was 15 procent hoger en kwam uit op 28,0 miljard euro. Het handelsoverschot bedroeg 3,4 miljard euro. Dat is 1,4 miljard meer dan in april 2007.

Vooral de in- en uitvoerwaarde van voedingsmiddelen en minerale brandstoffen nam fors toe. De invoer van chemische producten nam eveneens sterk toe. De uitvoer van goederen naar EU-landen steeg iets meer dan die naar niet-EU-landen.

De in dit bericht gepubliceerde waarde- en volumeveranderingen zijn gecorrigeerd voor effecten van een trendbreuk in de waardecijfers.

Uitvoer goederen (volume)

Meer cijfers staan op de themapagina Internationale handel.