Minder omzet voor detailhandel

De omzet van de detailhandel kwam in maart 3,5 procent lager uit dan in maart 2007. Daarmee werd voor het eerst in bijna drie jaar minder omzet geboekt dan een jaar eerder. In februari was er nog een toename van de omzet met ruim 9 procent. Het grillige verloop van de omzetontwikkeling hangt samen met de samenstelling van de koopdagen.

Maart 2008 had een ongunstiger koopdagenpatroon dan maart 2007. Na een globale correctie voor het negatieve effect hiervan was de omzet ruim 1 procent hoger dan een jaar eerder. De door de detailhandel verkochte artikelen waren ruim 2 procent duurder dan in maart 2007.

Het omzetverlies in de detailhandel kwam geheel voor rekening van de non-foodsector. De winkels in de non-foodbranches van de detailhandel behaalden ruim 6 procent minder omzet dan in maart 2007. De prijsstijging bij deze branches was zeer gematigd. Door de non-foodwinkels verkochte artikelen waren ruim 1 procent duurder dan een jaar eerder.

De foodsector behaalde in maart ruim 1 procent meer omzet. Door de winkels in de foodsector verkochte artikelen waren meer dan 4 procent duurder dan in maart 2007. Dit is de sterkste toename van de prijzen in zes jaar.

De in dit bericht gepubliceerde cijfers zijn bijgesteld ten opzichte van het eerder gepubliceerde bericht over de detailhandel in maart van 20 mei 2008. De bijstellingen zijn een gevolg van nieuwe en meer uitgebreide informatie.

Omzet detailhandel

Omzet detailhandel

Meer cijfers staan op de themapagina Handel en Horeca.