Inflatie flink hoger in mei

  • Voeding meer dan 6 procent duurder dan een jaar eerder
  • Dieselprijzen zeer fors gestegen
  • Ook inflatie eurozone hoger

De inflatie is in mei uitgekomen op 2,3 procent. Dat is 0,3 procentpunt hoger dan in april. Dit blijkt uit het consumentenprijsindexcijfer van het CBS. De stijging is vooral het gevolg van gestegen voedsel- en brandstofprijzen.

Voedingsmiddelen waren in mei 6,3 procent duurder dan een jaar eerder. Voor voeding is dit de sterkste prijsstijging sinds februari 2002. Vooral de prijzen van verse groenten lagen in mei een stuk hoger dan een jaar eerder (+8,0 procent).

De prijzen van dieselolie lagen in mei 32 procent hoger dan een jaar eerder. Benzine was 7,2 procent duurder dan een jaar eerder. Door de hoge brandstofprijzen is ook vliegen duurder geworden. Vliegtickets waren in mei 15 procent duurder dan een jaar eerder.

De Nederlandse inflatie volgens de Europese methode (HICP) is in mei uitgekomen op 2,1 procent. Volgens een raming van Eurostat lag de inflatie in de eurozone in mei op 3,6 procent.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.

Downloads