Industriële ondernemers denken fors meer te investeren

In het voorjaar van 2008 gaven de ondernemers in de industrie aan dat zij verwachten in 2008 flink meer te investeren. De waarde van hun investeringen zal dit jaar naar schatting uitkomen op iets meer dan 9 miljard euro, dit is 11 procent hoger dan in 2007. In 2007 investeerde de industrie naar eigen zeggen 14 procent meer in vaste activa dan een jaar eerder.

De ondernemers in de industrie waren in het voorjaar van 2008 beduidend optimistischer over hun investeringen dan in het najaar van 2007. Toen dachten ze nog dat het groeitempo van de investeringen in 2008 zou terugvallen naar 4 procent. Het is overigens niet ongebruikelijk dat de ondernemers hun verwachting na verloop van tijd bijstellen, als zij meer zicht hebben op uitstel, vertraging of juist versnelling van de geplande investeringsprojecten.

In alle branches van de industrie denken de ondernemers in 2008 meer te investeren, met uitzondering van de aardolie-industrie. Deze sector voorziet een daling van 32 procent. In 2007 stegen de investeringen door de aardolie-industrie nog het hardst van allemaal, waarbij de waarde bijna verdubbelde. Voor 2008 verwachten de ondernemers in de chemische industrie de grootste stijging, zij denken dit jaar 42 procent meer te investeren. Deze stevige toename volgt echter op een daling van 26 procent in 2007. In beide branches zijn sterke schommelingen in de investeringen van jaar tot jaar niet ongewoon.

Investeringen in de industrie (2008 is verwachting)

Investeringen in de industrie (2008 is verwachting)

Meer cijfers staan op de themapagina Bedrijven.