Nederlanders besteden meer aan recreatieve uitstapjes

Een dagje uit kostte in 2007 gemiddeld 14 euro per persoon. Dat is bijna 11 procent meer dan in 2002, gecorrigeerd voor prijsveranderingen. In totaal gaven de Nederlanders bijna 13 miljard euro uit aan recreatieve uitstapjes, ruim een miljard euro meer dan in 2002. Gecorrigeerd voor inflatie is dit slechts een stijging van 2 procent. Dat komt doordat het aantal dagtochten met ongeveer 7,5 procent is gedaald in die periode.

Consumpties het duurst

Van het totaal van 14 euro per uitstapje ging ruim 8 euro op aan consumpties, ruim 3 euro aan toegangsprijzen en 2 euro aan vervoer. Vijf jaar eerder gaf men gemiddeld 12 euro uit per dagtocht. Hiervan ging 7 euro op aan consumpties.

Uitgaven aan dagrecreatie

Uitgaven aan dagrecreatie

Sport relatief goedkoop

Tijdens een uitje naar een restaurant, café of disco gaf men gemiddeld 26 euro per persoon uit. Sportieve dagtochten waren goedkoper, ruim 8 euro. Golfen vormt hierop een uitzondering. Dat kostte per keer ruim 26 euro.

Vooral jongeren eropuit

Jongeren (15-24 jaar) trokken er het meest op uit, gemiddeld 74 keer in 2007. Dat komt vooral doordat zij veel vaker dan ouderen een bar, café of andere uitgaansgelegenheid bezoeken. Personen van 25 tot 45 jaar zijn met gemiddeld 51 uitstapjes per jaar het minst actief. Als ze een dagtocht ondernamen, was het meestal voor sportieve activiteiten of om uit te gaan.

Aantal recreatieve uitstapjes per persoon, 2007

Aantal recreatieve uitstapjes per persoon, 2007

Steeds vaker dagje winkelen

Voor het plezier een dagje winkelen heeft flink aan populariteit gewonnen. In 2007 deden we dat maar liefst 134 miljoen keer. In 2002 lag dat aantal nog op 113 miljoen. Bijna een derde van deze uitstapjes vond plaats op zaterdag. Vooral in de winter en de herfst is recreatief winkelen populair. Tijdens de helft van de winkel-uitstapjes winkelde men met huisgenoten en slechts in 13 procent ging men alleen.

Vooral vrouwen winkelen graag voor hun plezier. 20 procent van alle dagtochten van vrouwen zijn hierop gericht. Bij mannen is dat 10 procent.

Aandeel recreatief winkelen in alle dagtochten

Aandeel recreatief winkelen in alle dagtochten

Maico Hoksbergen

Bron: StatLine,