Inflatie in april gedaald

·         Vooral benzine, bloemen en planten drukken de inflatie

·         Nederlandse inflatie blijft veel lager dan Europese inflatie

In april is de inflatie uitgekomen op 2,0 procent. Dat is 0,2 procentpunt lager dan in maart. De daling van de inflatie komt onder meer door de prijsontwikkeling van benzine, bloemen en planten. De benzineprijzen zijn in april ten opzichte van vorig jaar minder hard gestegen dan in maart. De prijzen van bloemen en planten zijn harder gedaald dan in maart. Bloemen en planten waren gemiddeld 11,5 procent goedkoper dan in april vorig jaar. Dit blijkt uit het consumentenprijsindexcijfer van het CBS. 

De Nederlandse inflatie volgens de Europese methode (HICP) is in april gedaald naar 1,7 procent. Volgens Eurostat is de inflatie in de eurozone gedaald naar 3,3 procent. Daarmee is de inflatie van de eurozone bijna twee keer zo hoog als die van Nederland. Dat komt vooral omdat de prijsontwikkeling van voeding, huren en energie in Nederland ten opzichte van de eurozone is achtergebleven.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.

Meer informatie over de prijsontwikkeling in Nederland en de eurozone vindt u in een eerder verschenen artikel.