Economie groeit 3,1 procent in eerste kwartaal 2008

  • Groei iets lager dan gemiddeld in 2007
  • Minder groei bestedingen aan duurzame goederen
  • Aardgas, bouw en vervoer stuwen economische groei

De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van 2008 met 3,1 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder. Deze groei is behaald met een werkdag minder dan in het eerste kwartaal van 2007. Dit blijkt uit de eerste raming van het CBS.
De economische groei is iets lager dan gemiddeld in 2007. Zowel de consumptie als de uitvoer groeide iets minder. Aardgas, bouw en transport waren de bedrijfstakken met de hoogste productiegroei. Het aantal banen was bijna 160 duizend hoger dan een jaar geleden. Deze stijging met 2,1 procent is een fractie minder dan in de voorgaande kwartalen.

Kwartaal-op-kwartaalgroei slechts 0,2 procent

Ten opzichte van een kwartaal eerder groeide de economie in het eerste kwartaal met 0,2 procent. Hierbij is rekening gehouden met werkdag- en seizoenseffecten. Deze kwartaal-op-kwartaalgroei is de laagste in drie jaar. 

Iets minder sterke groei van de uitvoer

In het eerste kwartaal van 2008 was het volume van de uitvoer van goederen en diensten 5,8 procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2007. Dit groeipercentage is iets lager dan de 6,4 procent in heel 2007. De uitvoer van Nederlands product groeide met meer dan 6 procent. Dit hoge groeicijfer hangt sterk samen met de forse stijging van de uitvoer van aardgas. De groei van de wederuitvoer zwakte iets af tot 8 procent. De invoer nam, met een groei van 6,4 procent, sneller toe dan de uitvoer.

Vaart uit de aanschaf van duurzame consumptiegoederen

Huishoudens hebben in het eerste kwartaal 2,2 procent meer besteed. Dat kwam vooral door het hogere aardgasverbruik. Vergeleken met het extreem zachte eerste kwartaal van 2007 werd er flink meer gestookt. Ook de nieuwe eigen bijdragen in de zorg en de opmerkelijk hoge bestedingen aan voeding droegen bij aan de groei van de consumentenbestedingen. Huishoudens gaven echter nauwelijks meer geld uit aan duurzame goederen. Aan kleding en schoeisel werd zelfs duidelijk minder uitgegeven. De groei van de bestedingen aan duurzame consumptiegoederen, de meest conjunctuurgevoelige uitgavencategorie, was veruit de laagste in bijna drie jaar. Het volume van de overheidsconsumptie was 1,2 procent hoger. Vooral de reële uitgaven aan de zorg namen toe.

Vooral meer geïnvesteerd in gebouwen en computers

De investeringen waren in het eerste kwartaal van dit jaar 5,9 procent hoger. Dit is iets meer dan de groei met 5,1 procent in 2007. De investeringen in bedrijfsgebouwen trokken sterk aan. Ook in computers werd flink meer geïnvesteerd. De investeringen in transportmiddelen en machines werden ingrijpend beïnvloed door incidentele factoren zoals de aflevering van vliegtuigen dit kwartaal en het opleveren van een grote installatie vorig jaar.

Aardgaswinning, bouw en vervoer stuwen economische groei

De delfstoffenwinning leverde in het eerste kwartaal van 2008 een belangrijke bijdrage aan de economische groei. Zowel in het binnenland als in het buitenland werd veel meer aardgas afgezet. Ook de bouwproductie groeide met 6,1 procent fors. De bouw profiteerde van flink hogere investeringen in bedrijfsgebouwen. Binnen de commerciële dienstverlening nam de groei van de uitzendbranche sterk af. Hoge groeicijfers waren er voor de transportsector en de groothandel. De groei van de industriële productie zakte terug tot 0,2 procent.

Bijna 160 duizend banen erbij

In het voetspoor van de aanhoudend gunstige economische ontwikkeling waren er in het eerste kwartaal 157 duizend banen van werknemers meer dan een jaar geleden. Wel is deze groei van 2,1 procent iets minder dan in de kwartalen van 2007.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.