Omzet industrie licht hoger

De industrie behaalde in maart 3 procent meer omzet dan in maart 2007. In februari van dit jaar was de omzet 16 procent hoger dan een jaar eerder. De omzet in maart werd gerealiseerd met twee werkdagen minder dan een jaar eerder, terwijl februari in 2008 juist een werkdag meer telde dan in 2007.

De omzettoename in maart kwam tot stand bij fors hogere afzetprijzen. De industrie rekende 10 procent meer voor haar producten dan een jaar eerder. Met name de eindproducten van de aardolieverwerkende industrie werden duurder. Ook de afzetprijzen van de voedingsmiddelenindustrie en de chemie lagen aanzienlijk hoger dan in maart 2007.

De voedings- en genotmiddelenindustrie en de aardolie- en chemische industrie boekten in maart respectievelijk 12 en 7 procent meer omzet dan een jaar eerder. Alle andere branches realiseerden een lagere omzet dan in maart 2007. De afname was het grootst in de textielindustrie, daar werd 15 procent minder omzet behaald. De textielindustrie is daarmee voor de zevende achtereenvolgende maand de hekkensluiter binnen de industrie.

De industrie boekte in maart 4 procent meer omzet op de binnenlandse markt en 1 procent meer omzet op de buitenlandse markt. De omzet van de voedings- en genotmiddelenindustrie nam zowel op de binnenlandse als op de exportmarkt met  12 procent toe vergeleken met maart 2007.

Omzet industrie

Omzet industrie

Meer cijfers staan op de themapagina industrie en energie.