Conjunctuurbeeld onveranderd goed

Het conjunctuurbeeld was eind april ongeveer hetzelfde als eind maart. Het zwaartepunt van de indicatoren in de Conjunctuurklok ligt ongewijzigd in de fase van hoogconjunctuur. Met uitzondering van het consumentenvertrouwen presteren alle indicatoren in de Conjunctuurklok boven hun langjarige gemiddelde.

De Nederlandse economie is in het vierde kwartaal van 2007 met 4,5 procent gegroeid. Dit is de hoogste groei in ruim 7 jaar. Het vierde kwartaal telde wel een werkdag meer dan vierde kwartaal van 2006. Na correctie voor werkdag- en seizoeneffecten was het volume van het bbp 1,2 procent groter dan in het derde kwartaal van 2007.

Het consumentenvertrouwen daalde licht in april. De indicator zakte van -9 in maart naar -12 in april. Het optimisme van de ondernemers in de industrie was aanzienlijk minder groot dan in voorgaande maanden. Bij de zakelijke dienstverleners overtrof het aantal ondernemers dat denkt in de komende drie maanden meer orders te ontvangen en een hogere omzet te boeken het aantal dat een afname verwacht. Wel is deze meerderheid aan het afnemen.

De productie van de industrie was in februari bijna 1 procent groter dan een jaar eerder. Het uitvoervolume van goederen was 8 procent groter. De groei van het uitvoervolume is in de eerste maanden van 2008 hoger dan in het laatste kwartaal van 2007. Ook de consumptie blijft stevig groeien, de huishoudens hebben in februari 3,1 procent meer besteed dan een jaar eerder.

De kapitaalmarktrente bedroeg in maart gemiddeld 4,0 procent en was daarmee 0,1 procentpunt lager dan in februari. De inflatie is met 2,2 procent gelijk gebleven. De afzetprijzen van de industrie waren voor de vijfde maand op rij fors hoger dan een jaar eerder, de toename bedroeg 9,9 procent.

Gecorrigeerd voor seizoeninvloeden is de werkloosheid in de periode januari – maart iets gedaald. Het aantal vacatures bleef in het vierde kwartaal ongewijzigd op recordniveau. Het aantal uitzenduren nam toe, zij het dat het groeitempo verder afnam. De banengroei was ook in het vierde kwartaal hoog, maar de groei zwakte wel iets af.

Bruto binnenlands product (bbp)

Bruto binnenlands product (bbp)

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.