Verkochte koopwoningen 4 procent duurder

De verkochte bestaande koopwoningen waren in maart gemiddeld 4,0 procent duurder dan een jaar eerder. In februari lagen de verkoopprijzen nog 4,5 procent hoger. De prijsstijging in maart is even groot als in januari.

Alle woningtypen werden duurder. Appartementen stegen in maart met 5,4 procent het meest in prijs. Bij tussenwoningen en hoekwoningen was de prijsstijging, toch nog altijd 3,3 procent, het kleinst.

In alle provincies, uitgezonderd Flevoland, waren de koopwoningen duurder dan een jaar eerder. Koophuizen in Noord-Holland stegen, evenals in de voorgaande maanden, het meest in prijs. In maart lagen de prijzen in deze provincie 7,1 procent hoger.

Van februari op maart stegen de verkoopprijzen met 0,1 procent. In Drenthe, Overijssel, Zuid-Holland, Noord Brabant en Limburg lagen de prijzen hoger dan een maand eerder. In de overige provincies daalden de verkoopprijzen, variërend van 0,1 procent in Groningen tot 1,9 procent in Flevoland.

Er zijn in maart 13,7 duizend bestaande koopwoningen verkocht. Het aantal woningen dat van eigenaar wisselde was daarmee 21 procent kleiner dan een jaar eerder. Alle typen eengezinswoningen werden minder verkocht. Het aantal verkochte appartementen was daarentegen ruim 7 procent groter. 

Het CBS en het Kadaster publiceren vanaf januari 2008 gezamenlijk over de prijsontwikkeling van koopwoningen. De prijsindex bestaande koopwoningen geeft de prijsontwikkeling weer van bestaande koopwoningen in Nederland, die aan particulieren verkocht zijn.

Prijzen van bestaande koopwoningen

Prijzen van bestaande koopwoningen

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen