Veel Rotterdammers buiten Rotterdam

Op 1 januari 2004 woonden in ons land 770 duizend mensen die in Rotterdam zijn geboren. Vier van de tien geboren Rotterdammers (302 duizend) woonden in hun geboortestad. Elders in Nederland wonen er dus meer geboren Rotterdammers dan in Rotterdam zelf.

Hoogste aandeel in Barendrecht en Albrandswaard

Naar verhouding wonen de meeste ex-Rotterdammers in Barendrecht en Albrandswaard, met beide 52 procent. Daarmee is dit aandeel zelfs nog iets groter dan het aandeel geboren Rotterdammers in Rotterdam (51 procent). Ook in Capelle aan den IJssel en Spijkenisse (beide meer dan 40 procent) wonen relatief veel ex-Rotterdammers, evenals in Ridderkerk, Bergschenhoek en Oud-Beijerland (elk meer dan 35 procent).

Geboren Rotterdammers wonen vooral in randgemeenten

Vooral in de omringende gemeenten ten zuiden en ten oosten van Rotterdam wonen veel geboren Rotterdammers. Dit hangt enerzijds samen met veel nieuwbouw in die gemeenten in het recente verleden (zoals in Capelle aan den IJssel en Berkel en Rodenrijs).

Anderzijds komt dit doordat een flink aantal kinderen in een Rotterdams ziekenhuis wordt geboren, omdat een aantal omringende gemeenten geen (academisch) ziekenhuis heeft. In totaal woont een op de 4 nul-jarigen die in Rotterdam zijn geboren, buiten Rotterdam.

Hoe verder weg, des te minder Rotterdammers

In het algemeen blijkt dat het aandeel Rotterdammers in gemeenten lager is, naarmate de gemeenten verder van Rotterdam verwijderd zijn. Alleen in Eindhoven en omgeving en een groot deel van Drenthe ligt het aandeel geboren Rotterdammers iets hoger dan in de rest van die omgeving.

In alle gemeenten wonen geboren Rotterdammers

Op 1 januari 2004 woonden in alle gemeenten in Nederland geboren Rotterdammers. In absolute zin wonen de meeste ex-Rotterdammers in Spijkenisse (31 duizend), gevolgd door Capelle aan den IJssel (30 duizend). Ook in Barendrecht, Ridderkerk, Hellevoetsluis, Schiedam en Albrandswaard wonen veel geboren Rotterdammers (tussen 10 en 20 duizend). In het Limburgse Thorn woont het kleinste aantal ex-Rotterdammers (8), gevolgd door het eveneens in Limburg gelegen Simpelveld (16).

Aandeel geboren Rotterdammers per gemeente, 2004

2444g1

Suzanne Loozen en Carel Harmsen

Bron: Bevolkingstrend, 1e kwartaal 2008 (blz. 6, 8 en 11)