Optimisme zakelijke dienstverleners iets geslonken

De zakelijke dienstverleners bleven in april positief over de toekomst. Wel is sinds januari de goede stemming aan het afzwakken. Het aantal ondernemers dat verwachtte in de komende drie maanden meer orders te ontvangen en een hogere omzet te boeken was nog steeds groter dan het aantal dat een afname voorzag. Deze meerderheid is wel aan het afnemen.

De ondernemers verwachtten dat de werkgelegenheid in hun branche toeneemt. Per saldo verwachtte 21 procent de komende drie maanden meer mensen in dienst te nemen. Ook gaf een derde van de ondernemers aan dat een tekort aan arbeidskrachten een belemmering vormt voor hun activiteiten. De vraag naar nieuw personeel was het grootst in de uitzendbranche. In voorgaande maanden was het de IT-sector waar men het meest om nieuwe arbeidskrachten stond te springen. 

De zakelijke dienstverleners waren in april tevreden over de in maart ontvangen orders. Per saldo beoordeelde 19 procent van hen de orderontvangst, gelet op de tijd van het jaar, als goed. Dit percentage is wel wat minder hoog dan in vorige maanden. Ook over het economisch klimaat in het algemeen zijn de ondernemers optimistisch. Toch was de stemming voor de vierde opeenvolgende maand minder uitbundig dan de maand ervoor.

Oordeel orderontvangst zakelijke dienstverlening

Oordeel orderontvangst zakelijke dienstverlening

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur