Uitvoer blijft stevig groeien

Het volume van de uitvoer van goederen was in februari, na correctie voor werkdageffecten, ruim 9 procent groter dan een jaar eerder. Hierbij is ook gecorrigeerd voor de schrikkeldag. Het volume van de invoer nam met ruim 7 procent toe. Net als in januari was de volumegroei van zowel de invoer als de uitvoer beduidend hoger dan gemiddeld in het laatste kwartaal van 2007.

Vanaf september 2007 is er sprake van gestaag oplopende in- en uitvoerprijzen. Dit is mede het gevolg van fors hogere prijzen van aardolie en aardolieproducten. In februari waren de in- en uitvoerprijzen respectievelijk 5,5 en 4 procent hoger dan een jaar eerder.

De waarde van de uitvoer bedroeg 31,3 miljard euro. Dat is 19 procent meer dan een jaar eerder. De invoer was 18 procent hoger en kwam uit op 27,6 miljard euro. Het handelsoverschot bedroeg 3,7 miljard euro. Dat is 0,7 miljard meer dan in februari 2007.

Vooral de in- en uitvoerwaarde van voedingsmiddelen en minerale brandstoffen nam fors toe. Ook de invoer van chemische producten groeide sterk. De invoer uit niet-EU-landen steeg meer dan die uit EU-landen.

De in dit bericht gepubliceerde waarde- en volumeveranderingen zijn gecorrigeerd voor effecten van een trendbreuk in de waardecijfers.

Uitvoer goederen (volume)

Uitvoer goederen (volume)

Meer cijfers staan op de themapagina Internationale handel.