Inflatie blijft gelijk

De inflatie kwam in maart uit op 2,2 procent. Dit is even hoog als in februari. In januari en februari was de inflatie nog licht opgelopen. De inflatie wordt berekend uit de stijging van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

Duurder geworden voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken droegen 0,6 procentpunt bij aan de inflatie in maart. De gestegen kosten van vervoer leverden een bijdrage van 0,5 procentpunt. Gestegen prijzen in de horeca zorgden voor 0,2 procentpunt van de inflatie. De prijsontwikkeling van communicatie drukte de inflatie in maart daarentegen met 0,2 procentpunt.

Om de inflatie tussen de lidstaten van de Europese Unie (EU) te kunnen vergelijken worden geharmoniseerde prijsindices (HICP) berekend. Volgens deze methode kwam de Nederlandse inflatie in maart uit op 1,9 procent. Dit is 0,1 procentpunt minder dan in februari. De Nederlandse inflatie is beduidend lager dan het gemiddelde in de eurozone. Dat lag in maart volgens Eurostat, het statistisch bureau van de EU, op 3,6 procent.

Inflatie

Inflatie

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.