Goede start 2008 voor export

Het volume van de uitvoer van goederen was in januari 10 procent groter dan een jaar eerder. Het volume van de invoer nam met bijna 9 procent toe. De volumegroei van zowel de invoer als de uitvoer was beduidend hoger dan gemiddeld in het laatste kwartaal van 2007. 

Vanaf september 2007 is er sprake van gestaag oplopende in- en uitvoerprijzen. Dit is mede het gevolg van fors hogere prijzen van aardolie en aardolieproducten. In januari waren de in- en uitvoerprijzen respectievelijk 6 en 4 procent hoger dan een jaar eerder.

De waarde van de uitvoer kwam uit op 30,9 miljard euro. Dat is 14 procent meer dan een jaar eerder. De invoer nam met 16 procent toe en bedroeg 27,9 miljard euro. Het handelsoverschot kwam uit op 3,0 miljard euro. Dat is 0,1 miljard meer dan in januari 2007.

De invoer uit niet-EU-landen nam sterker toe dan de invoer uit EU-landen. Daarentegen steeg de uitvoer naar EU-landen sterker dan naar niet-EU-landen. De in- en uitvoer van voedingsmiddelen, minerale brandstoffen en chemische producten namen sterk toe. Dit werd mede veroorzaakt door hogere prijzen in deze goederencategorieën.

De in dit bericht gepubliceerde waarde- en volumeveranderingen zijn gecorrigeerd voor effecten van een trendbreuk in de waardecijfers.
De in dit bericht gepubliceerde cijfers over januari 2008 zijn bijgesteld ten opzichte van het eerder gepubliceerde bericht over de internationale handel van 18 maart. De bijstellingen zijn een gevolg van nieuwe en meer uitgebreide informatie.

Uitvoer goederen (volume)

Uitvoer goederen (volume)

Meer cijfers staan op de themapagina Internationale handel.