Banengroei iets minder krachtig

In het vierde kwartaal van 2007 was het aantal banen van werknemers 170 duizend hoger dan een jaar eerder. Dit is een toename met 2,2 procent. De banengroei was daarmee iets minder krachtig dan in de voorgaande drie kwartalen. Sinds medio 2005 is de werkgelegenheid onafgebroken toegenomen.

Nederland telde in het vierde kwartaal ruim 7,8 miljoen banen van werknemers. De zakelijke dienstverlening is met 1,5 miljoen banen de grootste werkgever. In deze bedrijfstak worden ook de banen van uitzendkrachten gemeten, ongeacht in welke branches deze werkzaam zijn. Ook in de handel en de zorg ligt het aantal banen van werknemers ruim boven de 1 miljoen.

Het aantal banen kent een duidelijk seizoenpatroon. Hiervoor gecorrigeerd waren er in het vierde kwartaal 34 duizend banen meer dan in het derde kwartaal van 2007, een stijging van 0,4 procent. De kwartaal-op-kwartaalgroei is in 2007 geleidelijk teruggelopen. In het eerste kwartaal bedroeg de stijging nog 0,7 procent. Er waren toen 56 duizend banen meer dan in het vierde kwartaal van 2006.

Over heel 2007 waren er 190 duizend banen meer dan in 2006, een stijging van 2,5 procent. Deze banengroei is vergelijkbaar met die tijdens de periode van hoogconjunctuur in de tweede helft van de jaren negentig. Toen nam het aantal banen toe met zo’n 200 duizend per jaar.

Bijna alle bedrijfstakken droegen bij aan de stijging van het aantal banen in 2007. De uitzendbureaus en andere bedrijven in de zakelijke dienstverlening zorgden met 88 duizend banen meer voor bijna de helft van de toename. Ook horeca, handel, bouw en zorg droegen flink bij aan de banengroei. In de industrie en bij de overheid was het aantal banen even groot als in 2006.

Banengroei en economische groei

Banengroei en economische groei

Meer cijfers staan op de themapagina Arbeid en sociale zekerheid.