Detailhandel boekt bescheiden omzetgroei

In januari van 2008 heeft de detailhandel 3,3 procent meer omgezet dan een jaar eerder. De toename van de omzet is in gelijke mate toe te schrijven aan hogere prijzen en een groter omzetvolume. Gecorrigeerd voor het koopdageneffect was de omzetgroei in januari ongeveer 2 procent. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Omzetgroei detailhandel vlakt iets af

De omzet van de detailhandel groeide in januari 2008 iets minder sterk dan gemiddeld in 2007. Toen bedroeg de omzetgroei 3,7 procent. Verder is de omzetontwikkeling in januari 2008 positief beïnvloed door de samenstelling van de koopdagen. Het koopdagenpatroon was gunstiger dan in januari 2007. Na correctie voor dit effect resteert een omzetgroei van ongeveer 2 procent.

Flink meer omzet supermarkten

De winkels in voedings- en genotmiddelen hebben in de eerste maand van dit jaar een omzetgroei van 5,0 procent behaald. De prijzen droegen voor 2,8 procent bij aan de toename. Ook het volume van de omzet was groter. De omzetgroei in de foodwinkels is nagenoeg geheel toe te schrijven aan de supermarkten. Deze hadden in januari 2008 bijna 6 procent meer omzet dan in januari 2007. De gespecialiseerde winkels in voedings- en genotmiddelen boekten nauwelijks meer omzet.

Beperkte omzetgroei non-foodwinkels

De omzet van de winkels in non-foodartikelen groeide slechts beperkt. De winkels hebben 2,4 procent meer omgezet dan een jaar eerder. Binnen de non-foodsector realiseerden de winkels in huishoudelijke artikelen een duidelijk omzetherstel. Van de onderscheiden branches in de detailhandel noteerden zij in januari de hoogste omzetgroei. In 2007 hadden deze winkels nog overwegend te kampen met omzetverlies.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabel.

Downloads