Inflatie stijgt naar 2,2 procent

De Nederlandse inflatie was in februari 2,2 procent. Dat is 0,2 procentpunt hoger dan in januari. Toen was de prijsstijging op jaarbasis nog 2,0 procent. Dit blijkt uit het consumentenprijsindexcijfer van het CBS. De Nederlandse inflatie ligt nog steeds ver onder die van de eurozone.

Stijging door kleding en wegenbelasting

Vooral de prijsontwikkeling van kleding werkte inflatieverhogend. Kleding is in februari van dit jaar sterker in prijs gestegen na de uitverkoop dan vorig jaar. Gemiddeld was kleding in februari van dit jaar 4,5 procent duurder dan een jaar eerder. Ook de wegenbelasting droeg bij aan de stijging van de inflatie. De wegenbelasting lag 7,2 procent hoger dan in februari vorig jaar. In januari was de prijsstijging op jaarbasis nog 2,3 procent. De stijging van de wegenbelasting komt door een wijziging in de Wet op de motorrijtuigenbelasting per 1 februari 2008.

Nederlandse inflatie ver onder die van de eurozone

De Nederlandse inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) is in februari uitgekomen op 2,0 procent. Dit is 0,2 procentpunt hoger dan in januari. Volgens een raming van Eurostat is de inflatie van de eurozone in februari uitgekomen op 3,2 procent. De Nederlandse inflatie ligt daarmee nog steeds ver onder die van de eurozone.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen.

Downloads