Emigratie en administratieve correcties

Emigranten zijn personen die zich vanuit Nederland in het
buitenland vestigen. Men wordt als emigrant uit de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) uitgeschreven indien de verwachte verblijfsduur in het buitenland in het jaar volgend op het vertrek ten minste acht maanden bedraagt. Het gaat hier om emigranten die hun vertrek bij de gemeente melden.

Daarnaast zijn er emigranten die verzuimen de gemeente in te lichten over hun vertrek. Als de gemeente na een onderzoek vaststelt dat een persoon niet meer in de gemeente aanwezig is, en er ook geen bericht van inschrijving van een andere gemeente is ontvangen, dan wordt deze persoon als administratieve afvoering uit de GBA uitgeschreven. Een persoon die ooit administratief is afgevoerd, kan in het algemeen slechts door middel van een administratieve opneming (vestiging met onbekende herkomst) of door een immigratie (herkomstland is bekend) weer in de bevolkingsregistratie worden opgenomen. Het saldo van de administratieve opnemingen en afvoeringen betreft personen die administratief zijn afgevoerd zonder dat daar een opneming tegenover staat. In de statistieken van de buitenlandse migratie wordt dit saldo geïnterpreteerd als niet-gemelde emigratie en als zodanig bij de ‘echte’, geregistreerde emigratie geteld om zo het totale vertrek uit Nederland in beeld te brengen.

In dit artikel wordt met emigratie bedoeld: emigratie inclusief het saldo van de administratieve correcties. Als in de tekst of grafieken wordt gesproken over emigratie naar land van bestemming, dan wordt alleen de geregistreerde emigratie weergegeven. Van de personen die zich niet hebben afgemeld bij een gemeente, is immers niet bekend óf ze naar het buitenland zijn geëmigreerd, en zo ja, naar welk land.