Ondernemers industrie blijven optimistisch

De ondernemers in de industrie blijven optimistisch. Het producentenvertrouwen kwam in februari uit op 8,5. Dit is weliswaar 1,0 punt lager dan in januari, maar toen bereikte deze stemmingsindicator de hoogste waarde ooit gemeten. De industriële ondernemers zijn al meer dan anderhalf jaar zeer optimistisch.

Het producentenvertrouwen is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte productie in de komende drie maanden, het oordeel van de ondernemers over de voorraden gereed product en het oordeel over de orderpositie. Over de toekomstige productie waren de ondernemers in februari iets minder optimistisch dan een maand eerder. Ook over de orderpositie waren de producenten iets minder tevreden. Niettemin scoren beide deelindicatoren nog steeds zeer hoog. Het oordeel over de voorraad gereed product is licht verbeterd.

Het aantal ondernemers dat aangaf dat de orderontvangsten zijn toegenomen, was een stuk groter dan het aantal dat een vermindering zag. Dit geldt zowel voor de binnenlandse als de buitenlandse markt. De index orderpositie (orderportefeuille uitgedrukt in maanden werk) nam verder toe en kwam uit op 115,5.

De ondernemers in de industrie bleven positief ten aanzien van de werkgelegenheid. Het aantal ondernemers dat uitging van een stijging van de personeelsomvang was in februari opnieuw groter dan het aantal dat een daling voorzag. Dit is al ruim een jaar het geval. Ook verwachtten de ondernemers de komende drie maanden hogere afzetprijzen.

Branchegegevens over het producentenvertrouwen in de industrie zijn opgenomen in de Industriemonitor op de CBS-website.

Producentenvertrouwen industrie

Producentenvertrouwen industrie

Meer cijfers staan op de themapagina Industrie en energie