Koopwoningen 4,0 procent duurder

De verkochte bestaande koopwoningen waren in januari gemiddeld 4,0 procent duurder dan een jaar eerder. In december was de prijsstijging 4,1 procent. Vanaf september 2007 is de prijsstijging op jaarbasis geleidelijk teruggelopen.  

De prijzen van vrijstaande huizen en appartementen stegen in januari meer dan 4 procent, die van tussenwoningen en twee-onder-een-kapwoningen minder. De prijsstijging van hoekwoningen was 4,0 procent.

In alle provincies waren de koopwoningen duurder dan een jaar eerder. Koophuizen in de provincies Noord-Holland en Zeeland stegen ten opzichte van januari 2007 het meest in prijs, die in Flevoland en Groningen het minst.

Van december 2007 op januari 2008 stegen de verkoopprijzen met 0,7 procent. In bijna alle provincies stegen de prijzen, alleen in Flevoland niet.

Er zijn in januari 2008 ruim 12 duizend bestaande koopwoningen verkocht. Het aantal woningen dat van eigenaar wisselde was daarmee 9 procent kleiner dan een jaar eerder. Alle typen eengezinswoningen werden minder verkocht. Het aantal verkochte appartementen was daarentegen ruim 20 procent groter.

De prijsindex bestaande koopwoningen geeft de prijsontwikkeling weer van bestaande koopwoningen in Nederland, die aan particulieren verkocht zijn. Er wordt daarbij onderscheid gemaakt naar type woning en naar regio. Een toelichting is opgenomen in “Methodebeschrijving Prijsindex Bestaande Koopwoningen”.

Prijzen van bestaande koopwoningen

Prijzen van bestaande koopwoningen

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen