Economie in vierde kwartaal met 4,4 procent gegroeid

De Nederlandse economie is in het vierde kwartaal van 2007 hard gegroeid. Het volume van het bruto binnenlands product (bbp) was 4,4 procent groter dan in het vierde kwartaal van 2006. Dit is de hoogste economische groei in ruim 7 jaar. Ook in het derde kwartaal lag de groei al boven de 4 procent.

Het vierde kwartaal telde wel een werkdag meer dan een jaar eerder. Na correctie voor werkdag- en seizoeneffecten was het volume van het bbp 1,2 procent groter dan in het derde kwartaal van 2007. Deze kwartaal-op-kwartaal-groei is de op een na hoogste in bijna vier jaar tijd.

De groei van de consumptie door huishoudens trok sterk aan, naar 3,2 procent. Het volume van de overheidsconsumptie was 2,3 procent groter dan in het vierde kwartaal van 2006. De uitvoer van goederen en diensten nam krachtig toe, met 7,0 procent. Het invoervolume was 4,2 procent groter dan een jaar eerder. Dit is een aanzienlijk minder grote toename dan in voorgaande kwartalen. Ook de investeringsgroei liep terug, naar 2,1 procent.

Door alle bedrijfstakken is in het vierde kwartaal van 2007 meer geproduceerd. Bij de goederenproducenten leverden met name de delfstoffenwinning en de bouw veel meer productie. Ook bij de commerciële dienstverleners was de productie fors hoger dan een jaar eerder.

In 2007 kwam de economische groei uit op 3,5 procent. Dit is 0,5 procentpunt meer dan in 2006. Na 2000 is de groei niet meer zo hoog geweest.

Middelen en bestedingen (volume)

Middelen en bestedingen (volume)

Meer cijfers staan op de themapagina Macro-economie.