Buurtcijfers van het CBS op nieuwe website

Sinds kort publiceert het CBS zijn buurtcijfers ook op een nieuwe website: CBS in uw buurt. Op deze site zijn CBS-gegevens te vinden voor elke buurt in Nederland. De gekozen buurt wordt dan zichtbaar op een kaart in Google Maps. Hierbij komen ook de gevraagde statistische gegevens in beeld.

Startpagina CBS in uw buurt

Startpagina CBS in uw buurt

De buurt van de koningin

Nederland telt meer dan tienduizend buurten. Eén daarvan is Marlot te ’s-Gravenhage, waar Paleis Huis ten Bosch staat. In deze buurt staan 420 woningen met een gemiddelde WOZ-waarde van 506 duizend euro.

De buurt in Marlot in ‘s-Gravenhage

De buurt in Marlot in ‘s-Gravenhage

Een geheel andere buurt in dezelfde gemeente is de Schildersbuurt. Al langere tijd maken de gemeente en het Rijk beleid om de leefbaarheid van deze buurt te verhogen. De gemiddelde waarde van de woningen is hier veel lager dan in Marlot. Zo zijn de woningen in de Schildersbuurt-Noord gemiddeld 105 duizend euro waard. Met CBS in uw buurt zijn de gegevens van beide buurten eenvoudig met elkaar te vergelijken.

Marlot vergeleken met Schildersbuurt-noord en Nederland

Marlot vergeleken met Schildersbuurt-noord en Nederland

Buurtcijfers steeds belangrijker

Informatie op buurtniveau wordt steeds belangrijker. Wat vroeger aparte gemeenten waren, zijn door de vele gemeentelijke herindelingen nu wijken of buurten geworden in grotere gemeenten. Daarnaast wordt er beleid ontwikkeld voor kleinschalige locaties als de zogenaamde krachtwijken.

Op CBS in uw buurt staan niet alleen gegevens over woningen. Er is bijvoorbeeld ook te vinden hoeveel kinderen er in een bepaalde buurt geboren worden, waar de buurtbewoners vandaan komen, hoeveel werkzame personen er wonen en hoeveel huishoudens er aangewezen zijn op de bijstand.

Verwijzingen naar andere gegevens

Op CBS in uw buurt staan bovendien links naar andere gegevens, zoals de publicatie Gemeente Op Maat, waarin voor elke gemeente relevante gegevens zijn verzameld en “CBS in uw buurt nieuws” met alle relevante artikelen over buurtcijfers. Verder kunnen bezoekers hun reactie op de site geven.

Chantal Melser en Pieter Duimelaar

Bronnen: