Detailhandelsomzet bijna 4 procent hoger

In november 2007 realiseerden de ondernemers in de detailhandel bijna 4 procent meer omzet dan een jaar eerder. De verkochte artikelen waren ruim 1 procent duurder dan in november 2006. Het omzetvolume was ruim 2 procent groter.

De gunstige samenstelling van de koopdagen heeft de omzetgroei positief beïnvloed. November 2007 telde een vrijdag meer en een woensdag minder dan november 2006. Na een globale correctie hiervoor kwam de groei van de detailhandelsomzet in november uit op bijna 3 procent. Deze groei is wat lager dan gemiddeld in de eerste tien maanden van 2007. In 2006 was er nog sprake van een omzetstijging van ruim 5 procent.

In november 2007 boekten de foodwinkels een omzetstijging van ruim 8 procent. Deze kwam geheel voor rekening van de supermarkten, die bijna 10 procent meer omzet behaalden dan in november 2006. Het omzetvolume in de supermarkten was ruim 7 procent groter.

De omzetstijging in de non-foodsector was beduidend kleiner dan die in de foodsector. Hier werd bijna 1 procent meer omgezet dan een jaar eerder. Ongeveer de helft van de toename kwam doordat de verkochte producten duurder waren. Het omzetvolume in de non-foodsector was bijna een half procent groter dan in november 2006.

De in dit bericht gepubliceerde cijfers zijn bijgesteld ten opzichte van het eerder gepubliceerde bericht over de detailhandel in november van 17 januari 2008. De bijstellingen zijn een gevolg van nieuwe en meer uitgebreide informatie.

Omzet detailhandel

Omzet detailhandel

Meer cijfers staan op de themapagina Handel en Horeca