Zakelijke dienstverleners blijven optimistisch

De zakelijke dienstverleners blijven de toekomst zonnig inzien. Het aantal ondernemers dat verwacht in het eerste kwartaal van 2008 meer orders te ontvangen en een hogere omzet te boeken overtreft ruimschoots het aantal dat een afname voorziet. Het saldo is in januari een stuk groter dan in december.

De ondernemers denken in januari ook positief over de ontwikkeling van de werkgelegenheid in hun branche. Van de zakelijke dienstverleners verwacht per saldo 30 procent meer mensen in dienst te nemen. Vooral in de computerbranche is de vraag naar nieuw personeel groot. Zes van de tien ondernemers ervaart daar een gebrek aan arbeidskrachten als belemmering voor de productie. 

Over de ontvangen orders in december 2007 zijn de ondernemers tevreden. Per saldo beoordeelt 29 procent van de ondernemers de orderontvangst, gelet op de tijd van het jaar, als goed. Dit is hoger dan de vorige maand. De ondernemers in de zakelijke dienstverlening zijn ook nog altijd zeer te spreken over het algemeen economisch klimaat in ons land. Hun oordeel over deze indicator was even uitbundig als de maand tevoren.

De conjunctuurtest in de zakelijke dienstverlening peilt de stemming van ondernemers in een drietal branches: leasebedrijven, computerservicebureaus en overige zakelijke dienstverlening. Met ingang van januari 2007 is de waarneming uitgebreid tot de commerciële dienstverlening en is de waarnemingsfrequentie maandelijks in plaats van per kwartaal geworden. Deze wijziging wordt beschreven in “De conjunctuurtest commerciële dienstverlening”. 

Oordeel orderontvangst zakelijke dienstverlening

Oordeel orderontvangst zakelijke dienstverlening

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur