Vertrouwen consument daalt iets

Het vertrouwen van de consument is in januari iets gedaald. Vergeleken met december 2007 zijn consumenten aanzienlijk negatiever geworden over het economisch klimaat in Nederland, terwijl de koopbereidheid juist wat verbeterde.

Samenstelling Consumentenvertrouwen

Samenstelling Consumentenvertrouwen

De uitgelaten stemming over de Nederlandse economie van halverwege 2007 is overgegaan in een mineurstemmig. Vergeleken met vorige maand is vooral het vertrouwen in de ontwikkeling van de Nederlandse economie in het komende jaar fors afgenomen. De economische situatie in 2007 wordt ook negatiever beoordeeld.

De koopbereidheid van consumenten is in januari daarentegen wel gestegen. In vergelijking met december is de consument minder negatief geworden over de eigen financiën in het afgelopen jaar. Over de eigen portemonnee in de komende twaalf maanden zijn consumenten eveneens iets positiever geworden. Ook is de consument iets gunstiger gestemd over het doen van grote aankopen, zoals een auto of meubelen.

Het onderzoek heeft plaatsgevonden op de eerste tien werkdagen van januari. Sinds eind jaren negentig is er sprake van een duidelijke samenhang tussen de ontwikkeling van de AEX en het consumentenvertrouwen. Dit wordt beschreven in het artikel “Beursklimaat en sentiment consument gaan gelijk op”.

De cijfers van het consumentenvertrouwen worden voor seizoeninvloeden gecorrigeerd. In het artikel “Consument altijd somberder in najaar” worden de stemmingswisselingen van de consument aan nader onderzoek onderworpen.

Consumentenvertrouwen, seizoengecorrigeerd

Samenstelling Consumentenvertrouwen

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur