Ook in 2007 blijft inflatie onder de 2 procent

De Nederlandse inflatie bedroeg in 2007 gemiddeld 1,6 procent. Dit is weliswaar 0,5 procentpunt hoger dan een jaar eerder, maar nog steeds onder de 2 procent. Het is voor het vierde jaar op rij dat de prijsstijging minder dan 2 procent was. De Nederlandse inflatie is in vergelijking met andere Europese landen zeer laag. De inflatie van de eurozone is in 2007 uitgekomen op 2,1 procent.

Ontwikkeling inflatie

Ontwikkeling inflatie

Consumentenelektronica en telefonie goedkoper

De lage inflatie in Nederland is vooral toe te schrijven aan de goedkopere audio-, video- en computerapparatuur. De prijzen hiervan lagen gemiddeld ruim 12 procent lager dan een jaar eerder. Verder lagen de prijzen van telefoon- en internetdiensten bijna 3 procent lager dan in 2006 en hadden daarmee ook een verlagend effect op de inflatie.

Voedingsmiddelen 1 procent duurder

Voedingsmiddelen waren weliswaar gemiddeld 1 procent duurder dan een jaar eerder, maar dat is minder dan de gemiddelde inflatie. Vlees was zelfs iets goedkoper dan een jaar eerder. Niet alle voedingsmiddelen drukten overigens de inflatie. Brood- en graanproducten en melkproducten waren fors duurder dan in 2006. Vooral in de tweede helft van 2007 zijn de prijzen van brood, melk, kaas en boter sterk gestegen.

De inflatie werd in het tweede halfjaar van 2007 getemperd door de huurstijging per 1 juli. Deze was met 1,4 procent de laagste in meer dan veertig jaar.

Prijsontwikkeling voeding, 2007

Prijsontwikkeling voeding, 2007

Energie, benzine en horeca inflatieverhogend

De prijzen voor energie lagen in 2007 gemiddeld 4,1 procent hoger dan een jaar eerder en hadden daardoor een sterk verhogend effect op de inflatie. Ook benzine en het bezoeken van restaurants en cafés hadden een inflatieverhogend effect. Beide waren 3,3 procent duurder dan in 2006.

Gert-Jan van Steeg

Bron: StatLine, Prijsstijging artikelengroepen