Koopwoningen 4,1 procent duurder in december

De prijzen van verkochte bestaande koopwoningen waren in december 2007 gemiddeld 4,1 procent hoger dan in december 2006. In de maanden september tot en met november waren de huizenprijzen nog 4,4 procent hoger dan een jaar eerder. Koophuizen in de provincies Noord-Holland en Utrecht stegen ten opzichte van december 2006 het meest in prijs, die in Overijssel en Limburg het minst.

De prijzen van vrijstaande huizen en appartementen stegen in december meer dan gemiddeld, die van tussenwoningen en twee-onder-een-kapwoningen minder. De prijsstijging van hoekwoningen ten opzichte van december 2006 was gelijk aan het gemiddelde van alle woningtypen.

In december 2007 veranderden bijna 20 duizend bestaande koopwoningen van eigenaar. Ongeveer de helft daarvan stond in het westen van het land: in de provincies Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Zeeland.

De prijzen van verkochte bestaande koopwoningen waren in 2007 gemiddeld 4,2 procent hoger dan in 2006. De stijging van de huizenprijzen fluctueert de laatste jaren maar weinig. Al vijf jaar lang schommelt de prijsstijging rond de 4 procent.

Het CBS en het Kadaster publiceren voortaan gezamenlijk over de prijsontwikkeling van koopwoningen. De prijsindex bestaande koopwoningen geeft de prijsontwikkeling  weer van bestaande koopwoningen in Nederland, die aan particulieren verkocht zijn. Er wordt daarbij onderscheid gemaakt naar type woning en naar regio. Een toelichting is opgenomen in “Prijsindex Bestaande Koopwoningen Methodebeschrijving”.

Prijzen van bestaande koopwoningen

Prijzen van bestaande koopwoningen

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.