Consumptie groeit minder hard

Huishoudens hebben in november 2,2 procent meer besteed aan goederen en diensten dan in november 2006. De bestedingen aan goederen waren 2,4 procent hoger en die aan diensten 2,0 procent. Ook in november groeide de consumptie stevig, al was de groei wel minder hoog dan in de maanden september en oktober. De bestedingen zijn op peil gebleven, ondanks een drastische verslechtering van het consumentenvertrouwen in september 2007. Na de val heeft het vertrouwen zich niet meer hersteld.

Aan voeding, dranken en tabak werd 1,7 procent meer besteed dan in november 2006. De groei is minder hoog dan in de drie voorafgaande maanden. Toen was de toename echter groter dan bij deze consumptiecategorie gebruikelijk is. De bestedingen aan voeding, dranken en tabak waren in augustus, september en oktober zo’n 3 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder.

De volumegroei van de bestedingen aan duurzame goederen in november was ook minder groot dan die in de voorafgaande maanden. Er werd 1,4 procent meer besteed aan deze goederen dan in november 2006. De bestedingen aan overige goederen namen wel sterk toe. Door het aanzienlijk hogere gasverbruik waren deze 4,5 procent hoger dan een jaar eerder.

Bovenstaande cijfers beschrijven de volumeontwikkeling van de consumptieve bestedingen. Er is gecorrigeerd voor prijsveranderingen en verschillen in de samenstelling van de koopdagen. Voor meer informatie zie het artikel “”Het volumebegrip in conjunctuurberichtgeving”.

Binnenlandse consumptie door huishoudens (volume)

Binnenlandse consumptie door huishoudens (volume)

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.