Ruim 225 duizend personen in gemeentelijk re-integratietraject

Op grond van de Wet werk en bijstand is de gemeente verantwoordelijk voor activering en re-integratie van bepaalde groepen werklozen. De gemeente kan daar verschillende voorzieningen voor inzetten. Eind juni 2007 volgden in Nederland ruim 225 duizend personen een door de gemeente aangeboden re-integratietraject.

Meer vrouwen dan mannen

Re-integratietrajecten hebben tot doel werklozen snel (weer) aan betaald werk te helpen. Gemeenten hebben hier verschillende re-integratievoorzieningen voor, zoals scholing, werkervaringsplaatsen en kinderopvang. Eind juni 2007 waren er meer vrouwen dan mannen met een re-integratietraject. Ruim de helft van de trajectvolgers was veertig jaar of ouder. Daarnaast waren er bijna evenveel niet-westerse allochtonen met een traject als autochtonen.

Aantal gemeentelijke re-integratietrajecten, 30 juni 2007

2351g1

Mannen vaker baan met loonkostensubsidie

Bijna één op de vijf personen had een traject in de vorm van een loonkostensubsidie. Hierbij heeft de persoon een gewoon dienstverband bij een werkgever, waarbij die werkgever daarvoor een vergoeding ontvangt van de gemeente. Mannen hadden vaker een baan met loonkostensubsidie dan vrouwen. Ook onder de veertigplussers kwam loonkostensubsidie vaak voor. Bij autochtonen kwam deze trajectvorm meer voor dan bij niet-westerse allochtonen.

Meeste re-integratietrajecten in Rotterdam

In de grote steden wonen naar verhouding veel werklozen. Bijna een derde van de trajectvolgers woonde dan ook in één van de vijf grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht of Tilburg. In totaal maakten in deze steden ruim 65 duizend personen gebruik van één of meer re-integratievoorzieningen. Rotterdam telde de meeste trajectvolgers, meer dan 26 duizend.

Aantal personen met een re-integratietraject in de top-vijf-gemeenten, 30 juni 2007

2351g2

Antoinette van Poeijer

Bron: Personen met een re-integratietraject