Prijsstijging industrie grootste in zeven jaar

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in november 8,7 procent hoger dan een jaar eerder. Dat is de grootste prijsstijging in de afgelopen zeven jaar. In januari 2007 lagen de prijzen nog maar 1,1 procent hoger dan een jaar eerder. Daarna zijn de prijsstijgingen vrijwel iedere maand opgelopen.

De afzetprijzen van de aardolieverwerkende industrie waren bijna 36 procent hoger dan in november 2006. Vooral in de afgelopen drie maanden zijn deze prijzen sterk opgelopen. Dit hangt samen met de hogere olieprijs. Een vat olie kostte in dollars gemiddeld ruim 50 procent meer dan een jaar eerder. Dit werd voor een deel geneutraliseerd doordat de waarde van de dollar met bijna 13 procent daalde ten opzichte van de euro. Exclusief de aardolie-industrie lagen de prijzen van de industrie 5 procent hoger. Ook zonder de aardolie-industrie zijn de prijsstijgingen sinds het begin van dit jaar geleidelijk opgelopen.

Producten van de voedingsmiddelenindustrie waren in november aanzienlijk duurder dan een jaar eerder. De afzetprijzen waren bijna 13 procent hoger. Niet alle industriële producten werden duurder. In de basismetaalindustrie waren de afzetprijzen in november bijna 5 procent lager dan een jaar eerder. Een dergelijke prijsdaling is in de basismetaal in de afgelopen vijf jaar niet voorgekomen.

Ten opzichte van oktober stegen de afzetprijzen van de industrie gemiddeld met 1,3 procent. De prijsstijging van geëxporteerde producten was daarbij groter dan die van de op de Nederlandse markt afgezette goederen.

Afzetprijzen industrie

Afzetprijzen industrie

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.