Buitenlanders besteden recordbedrag in Nederland

In 2006 gaven buitenlandse gasten 9 miljard euro uit in ons land. Dit is ruim 7 procent meer dan in 2005. De uitgaven van buitenlandse reizigers in Nederland zijn nog nooit zo hoog geweest.

Buitenlandse bezoekers in Nederland: uitgaven en aantallen

Buitenlandse bezoekers in Nederland: uitgaven en aantallen

Aantal buitenlandse gasten sterk toegenomen

In 2006 verdiende Nederland ruim 9 miljard euro aan haar buitenlandse gasten. Daarmee steeg dit bedrag met meer dan 0,5 miljard euro in één jaar tijd. De groei van deze bestedingen wordt vooral veroorzaakt door een toename van het aantal buitenlandse gasten. In het totaal ontving Nederland in 2006 10,7 miljoen buitenlandse bezoekers. Nog niet eerder bezochten er zoveel buitenlandse reizigers ons land.

Recordaantal Duitsers en Amerikanen

Het totale aantal buitenlandse gasten dat in Nederland overnachtte, lag in 2006 7 procent hoger dan een jaar eerder. Naast de forse stijging van het aantal Duitse gasten nam ook het aantal Amerikanen en Britten in ons land flink toe.

De meeste buitenlandse bezoekers waren in 2006 afkomstig uit Duitsland (2,8 miljoen gasten), Groot-Brittannië (1,9 miljoen gasten) en de Verenigde Staten (ruim 1 miljoen bezoekers).

Top 5 buitenlandse bezoekers naar land van herkomst, 2005-2006

Top 5 buitenlandse bezoekers naar land van herkomst, 2005-2006

Duitse bezoekers besteden het meest in Nederland

Duitse reizigers die in Nederland overnachten, dragen al jaren het meest bij aan de Nederlandse economie. In 2006 gaven ze ruim 3 miljard euro uit in ons land. Britten gaven meer dan 1,3 miljard euro uit. België, Spanje, Frankrijk en de Verenigde Staten zijn samen goed voor ruim 2 miljard euro aan inkomsten.

Traditioneel geven buitenlanders minder geld uit in ons land dan Nederlanders in het buitenland doen. Alleen Duitsers en Britten vormen hier een uitzondering op.

Top 5 uitgaven van buitenlandse gasten naar land van herkomst, 2005-2006

Top 5 uitgaven van buitenlandse gasten naar land van herkomst, 2005-2006

Ook in 2007 meer buitenlanders en hogere uitgaven

Ook in 2007 nam de interesse voor Nederland onder buitenlandse reizigers steeds verder toe. In de eerste drie kwartalen van dit jaar stegen de uitgaven van buitenlandse bezoekers met bijna 8 procent en het aantal gasten met 4 procent ten opzichte van dezelfde periode van 2006.

Oksana Nadolinskaia

Bron: StatLine, Internationale handel in diensten: in- en uitvoer van reisverkeersdiensten