Detailhandelsomzet fors hoger

De omzet in de detailhandel was in oktober ruim 6 procent hoger dan een jaar eerder. De prijsstijging was ruim 1 procent. Het omzetvolume groeide met 5 procent.

De gunstige samenstelling van de koopdagen heeft de omzetgroei positief beïnvloed. Oktober 2007 telde een woensdag meer en een zondag minder dan oktober vorig jaar. Na een globale correctie hiervoor komt de groei van de detailhandelsomzet in oktober uit op ongeveer 4 procent. Deze groei is vergelijkbaar met die in de eerste 9 maanden van dit jaar. In 2006 was er nog sprake van een omzetstijging van ruim 5 procent.

In oktober deden vooral de foodwinkels het goed. Zij boekten een omzetstijging van ruim 8 procent. Vooral de supermarkten zetten meer om. De omzetstijging van de speciaalzaken in voedings- en genotmiddelen bleef met een kleine 2 procent ver achter bij de groei van ruim 9 procent van de supermarkten. De omzetstijging in de foodsector werd veroorzaakt door een groter volume en in mindere mate door hogere prijzen. Vooral brood, zuivel en verse groenten waren in oktober 2007 duurder dan een jaar eerder.

Bij de non-foodsector houdt de groei aan. Hier werd ruim 5 procent meer omgezet dan een jaar eerder. Bij alle onderscheiden branches is er een omzettoename te zien. Deze groei van de non-foodomzet is hoger dan in de eerste drie kwartalen, maar iets lager dan in het jaar 2006 gemiddeld.

Omzet detailhandel

Omzet detailhandel

Meer cijfers staan op de themapagina Handel en Horeca