Industrieprijzen trekken flink aan

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in oktober 6,9 procent hoger dan een jaar eerder. Dat is de hoogste prijsstijging in anderhalf jaar tijd.

De afzetprijzen van de aardolieverwerkende industrie waren ruim 22 procent hoger dan in oktober 2006. Een vat olie kostte in dollars gemiddeld ruim 38 procent meer. Deze sterke prijsstijging werd voor een deel geneutraliseerd doordat de waarde van de dollar daalde ten opzichte van de euro met ruim 11 procent. Exclusief de aardolieverwerkende industrie waren de prijzen van de industrie 4,7 procent hoger dan een jaar eerder.

Producten van de voedingsmiddelenindustrie waren in oktober ook aanzienlijk duurder dan een jaar eerder. De afzetprijzen waren 12,5 procent hoger. Eind 2006 was de prijsstijging in deze branche nog ongeveer 2 procent. Sindsdien zijn de prijzen sterk gestegen.

Niet alle industriële producten werden duurder. In de basismetaalindustrie waren de afzetprijzen in oktober 2,9 procent lager dan een jaar eerder. Een dergelijke prijsdaling is in de basismetaal de afgelopen vijf jaar niet voorgekomen.

Ten opzichte van september stegen de afzetprijzen van de industrie gemiddeld met 0,9 procent. De prijsstijging van op de Nederlandse markt afgezette goederen was daarbij wat groter dan die van de geëxporteerde producten.

Afzetprijzen industrie

Afzetprijzen industrie

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.