Volledig arbeidsongeschikten

Volledig arbeidsongeschikten zijn personen die een uitkering ontvangen in het kader van de arbeidsongeschiktheidswetgeving (in 2005 alleen de WAO, WAZ en Wajong) en die voor 80 procent of meer zijn afgekeurd. De mate van arbeidsongeschiktheid wordt door het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) vastgesteld op grond van de regels in het Schattingsbesluit arbeidsongeschiktheidswetten.

In dit onderzoek zijn alleen volledig arbeidsongeschikten in beschouwing genomen die zijn ingeschreven bij een gemeente in Nederland. Een verdere inperking is dat deze personen deel moeten uitmaken van een particulier huishouden. Informatie over arbeidsongeschikten en de mate van arbeidsongeschiktheid komt uit het Sociaal Statistisch Bestand (SSB). Informatie over betaald werk, ook over werk van minder dan 12 uur per week, komt uit de Enquête Beroepsbevolking (EBB).

In 2005 zijn er nog vrijwel geen personen die een uitkering ontvangen volgens de nieuwe arbeidsongeschiktheidswetgeving, de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA). De wet WIA is per 29 december 2005 in werking getreden. De WIA komt in de plaats van de WAO. De WAO blijft bestaan voor werknemers die voor 1 januari 2004 arbeidsongeschikt zijn geworden.