Bouw op weg naar nieuw omzetrecord

De bouwomzet lijkt af te stevenen op een nieuw record. In de eerste negen maanden van 2007 steeg de omzet met bijna 11 procent in vergelijking met een jaar eerder. De sterkste stijgingen vonden plaats bij bedrijven in de burgerlijke en utiliteitsbouw en bij stukadoors en installateurs.

Omzet bouw, voortschrijdend vierkwartaalsgemiddelde

Omzet bouw, voortschrijdend vierkwartaalsgemiddelde

Hoge omzetstijging burgerlijke en utiliteitsbouw

De omzet van de burgerlijke en utiliteitsbouw is in de eerste drie kwartalen van 2007 in een aanhoudend hoog tempo toegenomen. De gemiddelde omzetstijging in deze periode bedroeg 11 procent.
Deze forse stijging hangt samen met de vorig jaar sterk toegenomen waarde van de verleende bouwvergunningen voor nieuwe woningen, kantoren, winkels e.d. Sinds begin 2007 vertoont de waarde van de verleende bouwvergunningen echter een terugval. Hoe groot het effect hiervan zal zijn op de toekomstige omzetontwikkeling van de burgerlijke en utiliteitsbouw is nog niet bekend.

Omzetontwikkeling bouw, 2007

Omzetontwikkeling bouw, 2007

Omzetgroei grond-, water- en wegenbouw fors terug

De omzetontwikkeling van de bedrijven in de grond-, water- en wegenbouw was in de eerste drie kwartalen van 2007 allerminst stabiel. Steeg de omzet in het eerste kwartaal nog met 18 procent, in het tweede kwartaal viel de groei terug naar 8 procent. In het derde kwartaal bedroeg de omzetstijging zelfs nog maar 4 procent.

Vooral juli en september waren magere maanden. In deze perioden regende het meer dan vorig jaar, waardoor er minder gewerkt kon worden.

Ron Duijkers, Rian van Gulijk-Boon en Wilco de Jong

Bron: StatLine, Indexcijfers omzet bouwnijverheid