Banengroei loopt op

Het aantal banen van werknemers was in het tweede kwartaal 206 duizend hoger dan een jaar eerder. Deze toename van 2,7 procent is groter dan die in voorgaande kwartalen. De werkgelegenheid groeit al twee jaar onafgebroken.

Vooral bij uitzendbureaus en andere bedrijven in de zakelijke dienstverlening, de handel en de zorg waren er in het tweede kwartaal 2007 meer banen dan een jaar eerder. In de industrie en bij de overheid veranderde het aantal banen echter weinig.

Nederland telde in het tweede kwartaal 7,8 miljoen banen van werknemers. De zakelijke dienstverlening biedt het meeste werk, met 1,5 miljoen banen. In deze bedrijfstak worden ook de banen van uitzendkrachten gemeten, ongeacht in welke branches deze werkzaam zijn. Ook in de handel en de zorg ligt het aantal banen van werknemers ruim boven de 1 miljoen.

De loonkosten per arbeidsjaar waren in het eerste en het tweede kwartaal 1,7 procent hoger dan een jaar eerder. In 2006 stegen de loonkosten nog met gemiddeld 2,4 procent. De cao-loonstijging viel in de eerste helft van 2007 lager uit dan in 2006. De sociale lasten voor werkgevers bleven nagenoeg gelijk.

Banengroei en economische groei

Banengroei en economische groei

Meer cijfers staan op de themapagina Arbeid en sociale zekerheid.