Stevige consumptiegroei

Huishoudens hebben in september 2,9 procent meer besteed aan goederen en diensten dan een jaar eerder. De bestedingen aan goederen namen met 4,0 procent toe, die aan diensten met 1,9 procent. De cijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en verschillen in de samenstelling van de koopdagen.

Vooral aan duurzame goederen hebben huishoudens meer besteed. De uitgaven hieraan waren 7,5 procent groter dan een jaar eerder. Met name aan huishoudelijke apparaten werd meer uitgegeven. De bestedingen hieraan zitten al het hele jaar flink in de plus. Ook kleding en schoeisel waren in trek, nadat er vorige maand juist minder aan uit werd gegeven.

De binnenlandse consumptie groeide in de eerste helft van 2007 slechts met 1,4 procent. Dit kwam vooral door het gasverbruik. Huishoudens hoefden in het eerste half jaar door het zachte weer minder te stoken. In het derde kwartaal hebben ze juist meer gestookt dan een jaar eerder, waardoor de consumptiegroei dat kwartaal aantrok naar 2,9 procent. Hiermee lag de consumptiegroei weer ongeveer op het niveau van 2006.

Binnenlandse consumptie door huishoudens (volume)

Binnenlandse consumptie door huishoudens (volume)

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur