Matige zomer voor de horeca

In het derde kwartaal van 2007 heeft de horeca 2,7 procent meer omgezet dan een jaar eerder. Dat is aanzienlijk minder dan in voorgaande kwartalen. Het volume van de verkopen was voor het eerst sinds negen kwartalen kleiner dan een jaar eerder. De prijzen in de horeca waren 3,2 procent hoger. Hotels en restaurants boekten beduidend betere resultaten dan cafés en cafetaria’s. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.

Cafés en cafetaria’s lijden onder matige zomer  

De cafetaria’s realiseerden in het derde kwartaal slechts een omzetgroei van 0,3 procent, terwijl de cafés zelfs een omzetverlies leden van 0,2 procent. Zowel in de cafés en cafetaria’s waren de verkochte producten bijna 4 procent duurder. Daarentegen nam het volume van de verkopen in cafés en cafetaria’s met respectievelijk 3,8 en 3,5 procent af.

Omzetgroei hotels en restaurants bijna 5 procent

De omzet van de hotels was in het derde kwartaal bijna 5 procent hoger dan een jaar eerder. De groei was hiermee ongeveer even hoog als in het voorgaande kwartaal. Ook de restaurants deden het beter dan de cafés en de cafetaria’s. Hun omzet groeide met 4,5 procent. Het volume van de omzet was bijna 2 procent groter.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.

Downloads