Twee eeuwen geteld

‘Een belangrijk en interessant resultaat van de samenwerking tussen de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en het Centraal Bureau voor de Statistiek’. Zo noemen de hoogste bazen van beide instellingen, directeur-generaal drs. Gosse van der Veen van het CBS en de president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen prof. dr. Frits van Oostrom, in hun voorwoord de vandaag verschenen bundel ‘Twee eeuwen geteld’ met bijdragen op basis van de gedigitaliseerde volkstellingen sinds 1795. Zij namen vandaag in Voorburg de eerste exemplaren van de uitgave in ontvangst.

In de publicatie ‘Twee eeuwen geteld; Onderzoek met de digitale volks-, beroeps- en woningtellingen, 1795-2001’ analyseren onderzoekers van universiteiten, DANS en het CBS de gedigitaliseerde volkstellingen van de laatste twee eeuwen. Het boek biedt een beeld van de veranderingen die in ons land hebben plaatsgevonden. Bevolking, gezin, arbeid, wonen, infrastructuur zijn slechts enkele van de onderwerpen die aan de orde komen.

Sinds 1997 hebben het CBS en drie KNAW-instituten samengewerkt aan het digitaal beschikbaar maken van de gegevens uit de Nederlandse volkstellingen van de laatste twee eeuwen. De resultaten zijn te vinden op de website www.volkstellingen.nl, die sinds de openstelling in 2004 al meer dan honderdduizend bezoekers trok uit binnen- en buitenland. De website biedt onder meer toegang tot de meeste inleidingen, toelichtingen en bijlagen bij de afzonderlijke tellingen.