Hoogste economische groei in meer dan 7 jaar

Het volume van het bruto binnenlands product (bbp) was in het derde kwartaal 4,1 procent groter dan een jaar eerder. Het is de hoogste economische groei in meer dan 7 jaar. Ook de kwartaal-op-kwartaalgroei was uitzonderlijk hoog. Na correctie voor werkdag- en seizoeneffecten was het volume van het bbp 1,8 procent groter dan in het tweede kwartaal.

De groei van de uitvoer versnelde naar 7,5 procent. Er werd veel meer gas geëxporteerd dan een jaar eerder. Het invoervolume was 6,5 procent groter. In vaste activa werd 4,2 procent meer geïnvesteerd. Daarbij namen de investeringen in computers, bedrijfsauto’s en bedrijfsgebouwen het meest toe.

Huishoudens hebben 2,4 procent meer besteed. Na een terugval in het eerste halfjaar van 2007 nam de consumptie in het derde kwartaal even hard toe als gemiddeld in 2006. De groei van de overheidsconsumptie versnelde. De zorguitgaven namen het sterkst toe.

De delfstoffenwinning produceerde in het derde kwartaal van 2007 veel meer gas dan een jaar eerder. In de voorgaande kwartalen was de de gasproductie juist lager. Deze ontwikkeling droeg sterk bij aan de versnelling van de economische groei. In de andere  bedrijfstakken lag de productiegroei veel meer in lijn met die in het voorgaande kwartaal.

Middelen en bestedingen (volume)

Middelen en bestedingen (volume)

Meer cijfers staan op de themapagina Macro-economie