Detailhandel zet 2,5 procent meer om in derde kwartaal

In het derde kwartaal van 2007 heeft de detailhandel 2,5 procent meer omgezet dan een jaar eerder. De producten van de detailhandel waren in het derde kwartaal gemiddeld 1,0 procent duurder dan een jaar eerder. Het volume van de omzet was 1,5 procent groter. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Omzetgroei detailhandel houdt aan

De omzetgroei in het derde kwartaal is iets minder dan het kwartaal daarvoor. Dat komt echter vooral door een ongunstige samenstelling van de koopdagen. Na een globale correctie voor dit effect komt de groei uit op ruim 3,5 procent. Dat ligt in lijn met de groei in het tweede kwartaal.

Meer omzet non-foodwinkels

De omzet van de non-foodsector groeide in het derde kwartaal van dit jaar met 3,1 procent. Vooral de winkels in bovenkleding behaalden fors meer omzet dan een jaar eerder. Deze winkels realiseerden ook in de eerste twee kwartalen van dit jaar al een flinke omzetgroei.

Lichte toename omzet foodwinkels

De winkels in voedings- en genotmiddelen boekten een bescheiden omzetgroei in het derde kwartaal van dit jaar. Hun omzet was 1,3 procent hoger dan in het derde kwartaal van 2006. Binnen de foodsector hadden de supermarkten meer omzet dan een jaar eerder. Speciaalzaken in voedings- en genotmiddelen behaalden juist minder omzet.

Samenstelling koopdagen drukt omzetgroei september

In september 2007 was de omzetgroei van de detailhandel 1,1 procent. De ongunstige samenstelling van de koopdagen heeft de omzetgroei van september gedrukt. Na een globale correctie voor het koopdageneffect komt de omzetgroei in september uit op ruim 4 procent.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.