Omzetgroei industrie vlakt af

De industrie heeft in september bijna 5 procent meer omgezet dan in september vorig jaar. Dat is de laagste stijging van de afgelopen twaalf maanden. In juli realiseerde de industrie met 13 procent nog de hoogste omzettoename van 2007. 

De groei van de omzet in september is geheel toe te schrijven aan hogere afzetprijzen. Deze lagen ruim 5 procent hoger dan een jaar eerder. September telde dit jaar een werkdag minder dan in 2006. Het negatieve effect hiervan wordt geraamd op 2,5 procent. 

De meeste branches van de industrie hebben meer omgezet. De voedings- en genotmiddelenindustrie had met 9 procent de grootste omzettoename. Dit kwam helemaal door de fors hogere afzetprijzen in deze branche. Ook de producten van de aardolie-, chemische en rubberindustrie waren beduidend duurder. Vooral hierdoor was de omzet in deze branche 5 procent hoger. De textielindustrie en de papier- en grafische industrie hadden minder omzet. 

In het binnenland nam de omzet met ruim 6 procent toe. Op de buitenlandse markt boekte de industrie ruim 3 procent meer omzet. Dit is de laagste omzetgroei in ruim twee jaar.

Omzet industrie

Omzet industrie

Meer cijfers staan op de themapagina industrie en energie